Even voorstellen: Dit is Dina 134!

Even voorstellen: Dit is Dina 134!


140 melkkoeien

Onze vrolijke en lieve Dina 134 is één van de 140 melkkoeien die de dagverse melk leveren waarvan IJsboerderij Oans boerenijs maakt. Meer dan 200 soorten én een ruim assortiment ijstaarten. Dina 134 is goed voor gemiddeld 31 liter romige melk per dag. Maar hoe gaat dat nou tegenwoordig, een koe melken? De tijd dat de boer 's ochtends en 's avonds op pad ging met een krukje en een emmer ligt natuurlijk al ver achter ons. Tegenwoordig is het melken bij veel boerenbedrijven geautomatiseerd en bij Erve Oans hebben we enige tijd geleden al geinvesteerd in een volautomatische melkrobot. Dit systeem zorgt niet alleen voor gemak maar ook voor een constante bewaking van de melkkwaliteit en een optimale hygiene. Vraag gerust of je eens een kijkje mag nemen als je bij ons in de ijswinkel bent!


Welness behandeling

Het is bijzonder om te zien hoe een koe zelf beslist om de melkbox in te gaan om gemolken te worden. Dat komt omdat ze zelf voelt dat haar uier vol is en ze gemolken moet worden. Maar dat is niet alles, ze krijgt er nog meer voor terug. Het hele proces lijkt namelijk wel een wellness behandeling! Eerst wordt de uier schoongeborsteld met warm water en een desinfectiemiddel. Daarna zoekt het systeem door middel van een laser de spenen op, koppelt de zuignappen aan en begint het melken. En tijdens elke melkbeurt krijgt de koe een lekkere snack. Een gemiddelde koe wordt op deze manier drie keer per dag gemolken.En natuurlijk is er altijd wel een dame die slim denkt te zijn en het meerdere keren per dag probeert, maar daar trapt de melkrobot niet in. Het houdt feilloos bij door middel van een sensor welke koe wanneer gemolken is en als het haar beurt niet is gaat het deurtje van de box gewoon weer open, zonder beloning. 

De melk gaat al vanaf de eerste druppel naar een koeltank zodat de kwaliteit bewaard blijft. Vanuit de tank wordt de melk getapt waarvan het boerenijs van IJsboerderij Oans gemaakt wordt. Dus niets voor niets is dit het lekkerste ijs uit de omgeving; verser kan het niet!