Werkwijze

Werkwijze

IJs maken is een nauwkeurig proces dat aan strenge eisen moet voldoen. Hoewel we het recept natuurlijk niet verklappen, leggen we hier in het kort uit hoe het ijs bij IJsboerderij Ôans wordt gemaakt.

 

Verse melk is de basis van onze ambachtelijke ijsbereiding. Verse melk rechtstreeks van onze koeien. Via een gesloten systeem pompen we de melk in de pasteur. Daarna wordt de melk gepasteuriseerd.

 

Ondertussen maken we een mix van suiker en natuurlijke bindmiddelen en zetten we de slagroom vast klaar. Zodra de melk op de juiste temperatuur is, voegen we de mix van suiker en bindmiddelen toe. Is de mix goed gemengd, dan voegen we de slagroom toe.

 

De mix wordt gekoeld tot 4 graden . Nu begint het lange koel- en rijpingsproces. Zo doen de bindmiddelen hun werk en ontstaat er een goede ijsmix. Hierna wordt het tijd om de verse smaakproducten toe te voegen. Na een tijdje goed mengen, gaat de mix de ijsmachine in waarin het tot -7 graden wordt gekoeld. Het ijs ziet er dan uit als softijs. Het afvullen kan beginnen. We maken gebruik van bekertjes van 120 milliliter en bakken van 1, 2,5 en 5 liter. Daarnaast maken we verschillende ijstaarten.

 

Na het aanbrengen van de deksels gaat het ijs de snelvriezer in waar het wordt bevroren tot -20 graden. Dit is nodig voor een optimale ijsstructuur en om de volle smaak van het boerenijs te garanderen. Hierna is het klaar voor transport. Ook dat transport doen we zelf. Is het ijs aangekomen op de bestemming, pas dan kan het genieten echt beginnen.